............................................................Každou kuchařku nejvíc chválí vyjedené talíře..............................

Baklava

28. srpna 2007 v 23:51 |  moučníky

200 g mandlí
100 g ořechů
100 g pistácií
mletý hřebíček na špičku nože
1 polévková lžíce skořice
50 g moučkového cukru
2 sáčky vanilinového cukru
150 g másla
1 žloutek na potření

Těsto:
300 g hladké mouky
80 g másla
1 polévková lžíce citrónové šťávy
cca 150 ml vody
mouka na vyválení

Medová šlehačka:
200 ml smetany ke šlehání
1 sáček ztužovače šlehačky
2-3 polévková lžíce tekutého medu
Mandle,ořechy a pistácie rozsekáme a promícháme s kořením, moučkovým a vanilinovým cukrem, rozehřejeme máslo.
Mezitím si připravíme těsto - mouku prosijeme do mísy, přidáme rozehřáté máslo, citrónovou šťávu, přelijeme horkou vodou a zpracujeme tužší těsto, které přendáme na vál a po kouskách rozválíme na 10 tenkých placek. Všechny placky zarovnáme na stejný rozměr čtverce.
Máslem vytřeme menší plech a položíme na něj těstovou placku, kterou pokapeme rozpuštěným máslem, položíme druhou placku, kterou pokapeme máslem a posypeme ořechovou směsí. Takto postupujeme, až nám zbydou tři placky. Tyto 3 placky na sebe složíme, pokapeme zbylým máslem, vrchní placku potřeme rozšlehaným žloutkem a všechny tři placky nakrojíme na čtverečky. Položíme na ostatní placky a pečeme v předem vyhřáté troubě na 190°C.
Ještě teplou baklavu nakrájíme a podáváme s medovou šlehačkou. Tu si připravíme ušleháním smetany se ztužovačem, lehce vmícháme med.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Jak se vám líbí můj blog??

Výborný
Dobrý
Ujde
Nic moc

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama