............................................................Každou kuchařku nejvíc chválí vyjedené talíře..............................

Bešamelová omáčka

28. srpna 2007 v 19:28 |  omáčky..
4 porce: 3 dkg másla, 4 dkg hladké mouky, 1/2 l mléka, sůl, mletý pepř,
Omáčka Aurora: 1 lžíce rajčatového protlaku, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek,
Omáčka Mornay: několik žampiónů nebo trochu houbového výtažku, 10 dkg strouhaného tvrdého sýra
Máslo rozpustíme, přidáme mouku a pomalu mícháme, až vznikne světlá jíška. Pak za neustálého míchání přiléváme mléko, dochutíme solí a pepřem a povaříme asi 20 minut. Je to základní omáčka, která má řadu doplňků:
a) s rajčatovým protlakem, solí, pepřem a muškátovým oříškem je to omáčka Aurora;
b) s trochou houbového výtažku nebo podušenými žampióny, strouhaným sýrem je to omáčka Mornay.
Tyto omáčky se hodí k vařeným zeleninám (květák, chřest), k telecímu masu, k těstovinám, k zapékaným jídlům, jako zálivka před zapékáním (přidáme žloutek).
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama