............................................................Každou kuchařku nejvíc chválí vyjedené talíře..............................

co z marcipánu

29. srpna 2007 v 0:53 |  různé rady...
Marcipán
Na vánoce se Vám jistě bude hodit podrobný návod na výrobu marcipánu i působivých ozdob z něj.
Surová marcipánová hmota
Surový marcipán, který můžeme koupit hotový, sestava ze dvou dílů mandlí a jednoho dílu cukru. Před zpracováním ho můžeme smísit se stejným množstvím jemně prosátého moučkového cukru. Na 100 g surové marcipánové hmoty by se před zpracováním mělo přidat vždy nejméně 50 g moučkového cukru.
Upozornění:
Marcipán smíchaný s moučkovým cukrem rychle vysychá. Měli bychom si ho tedy připravit jen potřebné množství a rychle ho použít.

Barevný marcipán
Barevný marcipán roztlačíme dlaněmi na placičku a doprostřed dáme potravinářské barvivo nebo trochu kakaa. Marcipán potom překládáme ze stran ke středu a lehce ho hněteme, až je rovnoměrně probarvený.

Pracovní náčiní
Marcipán ozdobně tvarujeme pomocí nože, různých tvořítek a speciálních dřevěných špachtlí.

Vykrajování zvířátek
Na vykrajování figurek různými formičkami rozválíme moučkovým cukrem doplněný marcipán na sílu asi 4 mm. Aby se nám marcipán nepřichytával k pracovní ploše, posypeme ji trochou moučkového cukru, ale nikdy moukou!

Zvířatka z marcipánu
Tělo zvířátka vymodelujeme z marcipánového válečku silného 1 cm a dlouhého 5 cm. Na nožičky nastříhneme váleček vpředu asi na 1 cm. Na hlavičku vytvarujeme kousek marcipánu do tvaru kapky nebo kuličky.
Jednotlivé marcipánové části slepíme cukrovou vodou.



Kočka
Přední packy shora lehce nakrájíme, čímž kočičce vyrobíme drápky. Na kulovitou hlavu přiděláme uši z mandlových štěpinek, oči a vousy.
Z čokoládové rýže, nos a ocas z červeně obarveného marcipánu.

Zajíc
Zajíci nastříhneme na kapkovité hlavě nužkami ouška. Oči nahradí tečky z nastříhané čokoládové polevy.
Ocas vykrojíme z anděliky nebo z kandované pomerančové kůry. Jako uši poslouží dvě půlky mandle.

Myš
Na tělíčko myši zformujeme asi 5 cm dlouhý a 1 cm tlustý marcipánový váleček do tvaru hrušky. Oči tvoří tečky z nastříkané čokoládové polevy, čumáček a ocas je z marcipánu obarveného načerveno.

MARCIPÁN

Široký kornoutek
Zoubkovaným tvořítkem vykrojíme kytičku. Tu nakrojíme nožem až ke středu a oba konce svineme přes sebe, takže vznikne kornoutek. Ten ozdobíme jádrem vlašského ořechu.

Špičatý kornoutek
Zoubkovaným tvořítkem vykrojíme kytičku a od středu počínaje vyřízneme trojúhelník. Oba kraje řezu mírným tlakem spojíme, takže vznikne špičatý kornoutek.
kornoutek naplníme máslovým krémem a ozdobíme kandovanou třešní na oblohy.

Marcipánové růže
Jako vnitřní díl růžičky nám poslouží "razítko" vymodelované z marcipánové kuličky. Na okvětní plátky budeme potřebovat asi 7 až 9 dílků. Vyválíme si marcipánové kuličky o průměru asi 1 cm, položíme je na pracovní desku posypanou moučkovým cukrem, každou kuličku roztlačíme prstem naplocho a vytáhneme vnější okraje marcipánových plátků do tenkých okvětních lístků.
Tyto lístečky pak po jednom vždy přesazené ovíjíme okolo razítka a přitiskneme k jeho dolní části. Nakonec růži u razítka seřízneme.

Marcipánové listy
Na listy si vyválíme marcipán asi 4 mm silný a lístky vykrajujeme nožem. Jako předlohu si můžeme zhotovit šablonu z kartonu. Žilkování listů vytlačíme nožem.
Hotové lístky položíme přes držadlo vařečky a lehce vytvarujeme. Na jiné tvary listů si vykrojíme rozetovou formičkou zoubkované kolečko a obě jeho poloviny stiskneme k sobě a přilepíme trochou bílku.


Marcipánový kvítek
Na květ z marcipánu obarveného nažluto vykrojíme 9 kulatých, nebo 1 kulatý a 8 oválných lístků. Pro obě varianty květu vyřízneme nožem dva listy a stopku.

Vánoční stromeček
Hvězdu vykrojíme odpovídajícím tvořítkem. Stromeček si předkreslíme na karton, vystříhneme a obrys šablony přeneseme na marcipánový plát, rozválený na sílu 4 mm.
Obdélníkové svíčky a jejich plamínky zhotovíme z obarveného marcipánu. Stojan stromečku představuje půlku vykrojené rozety.

Talismany
Podkovu vykrojíme z marcipánového proužku silného asi 8 mm. Kostky vykrojíme z marcipánové hmoty. Základna odpovídá tloušťce těsta. Body můžeme buď vytlačit nebo nastříkat z polevy.
Sněhulák sestává ze dvou různě velkých koulí, jeho paže z malých marcipánových vuřtíků. Klobouk je vytvarován z malého marcipánového válečku, u nějž palcem a ukazováčkem vytvoříme vhodný tvar krempy.
Nos ze žlutě zbarveného marcipánu, knoflíčky a oči jsou vymodelovány z marcipánu obarveného kakaem.
Marcipánová svíce
Marcipánové svíce mohou být z barevného marcipánu sestavený pokaždé jinak. Dřík svíce tvoří obdélníkový kousek marcipánu,.
"Záře" svíčky je vykrojené z bezbarvého marcipánu. Plamínek vykrojíme z marcipánu žlutého.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Jak se vám líbí můj blog??

Výborný
Dobrý
Ujde
Nic moc

Komentáře

1 alena alena | E-mail | 15. prosince 2007 v 7:20 | Reagovat

Já už léta dělám myšky, nechá se říct, že stejné, ale ostatní nápady jsou úžasné, taky to zkusím. Děkuji

2 marcela marcela | E-mail | 23. ledna 2013 v 8:21 | Reagovat

Jsem začatečnice a uvítala bych tyto popisy i s názornými fotkami,jak to vyrábíte. Moc by mi to pomohlo. Marcela Chtěla bych také začít. Děkuji

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama