............................................................Každou kuchařku nejvíc chválí vyjedené talíře..............................

JABLEČNÝ KOLÁČ KRÁLOVNY SISI

27. srpna 2007 v 20:54 |  moučníky
Suroviny:
  • 200 g hladké mouky
  • 25 g hnědého cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky drceného nového koření
  • 85 g másla nebo margarinu
  • 3-4 lžíce vody
Na náplň:
  • 225 g hnědého cukru
  • 150 ml vody
  • 900 g jablek, oloupaná, bez jader, na plátky
  • 85 g másla nebo margarinu
  • 1 lžíce citrónové štávy
  • 1/2 lžičky citrónové kůry, nastrouhaná
  • 2 lžíce melasového nebo tmavého cukru (z prodejen zdravé výživy)

Postup přípravy:
Prosijeme směs mouku s cukrem,solí, práškem do pečiva a novým kořením do velké mísy, rozdrobíme s tukem (jako u křehkého těsta nebo drobenky - DDK) a přidáváme po lžících vodu až vypracujeme pevné, hladké těsto. Těsto pečlivě upravíme do tvaru koule a vložíme do chladničky asi jednu hodinu odpočinout.
Pro přípravu náplně na mírném ohni 175 g cukru ve vodě, až počkáme až se cukr rozpustí. Pak zahříváme o něco silněji až cukr získá hnědou barvu - zkaramelizuje. Ještě tekutý karamel pečlivě rozlijeme po dně koláčové formy (průměr 25 cm), vymazané tukem.
V jiném kastrůlku na mírném ohni restujeme ve zbytku tuku po dobu 2 - 3 minuty jablka nakrájená na úhledné měsíčky. Přidáme citrónovou šťávu a kůru, 50 g cukru a melasový cukr (nebo tmavý cukr)a mícháme dokud to není vše rozpuštěné. Jablka pak navrstvíme na dno formy pokryté karamelem. Na pomoučeném válu rozválečkujeme již odleželé těsto na placku nebo plát, která je asi o 1 cm větší než je okraj formy. Rozválené těsto přeneseme na válečku nad formu, položíme nahoru a přikryjeme jablečnou náplň. Těsto mírně zatlačíme dolů vidličkou. Pečeme při 190°C (plyn na stupni 5) po dobu 30 - 35 minut, až je těsto pěkně zlatavé a křehké. Upečený koláč ponecháme 5 - 10 minut odležet, pak na formu položíme talíř a vše obrátíme, aby koláče vypadlo z formy na talíř. Je to nutno udělat rychle a možná i nad výlevkou, . . . no pro jistotu. Nakrájené porce koláče podáváme teplé i studené, zalité ušlehanou šlehačkou.
Obrazek
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama