............................................................Každou kuchařku nejvíc chválí vyjedené talíře..............................

Koření

28. srpna 2007 v 14:54 |  koření a bylinky....
Kmín:
-semena kmínu kořenného. Chuť a vůně - lehce štiplavá kořenitá chuť, příjemná vůně.Použití - chléb, pečivo, rybí a masité pokrmy, bramborové pokrmy, pomazánky, sýr, likér.
Bobkový list:

-listy vavřínu. Chuť a vůně - nahořklá kořenitá chuť, svěží jemná vůně. Použití - masité, rybí a zvěřinové pokrmy, polévky, nálevy na nakládání.
Muškátový oříšek:
- jádro pecky plodu dřeviny z čeledi myrtovitých. Chuť a vůně - kořenitá. Použití - polévky, omáčky, masité pokrmy, pečivo.
Hřebíček:
- květní poupata stálezeleného stromu. Chuť a vůně - jemně štiplavá, silně vonný. Použití - do sladkých nebo do slaných pokrmů a omáček.
Jalovec:
- plody jalovce. Chuť a vůně - pryskyřičnatá, nasládlá.Použití - marinády, zvěřinové pokrmy, gin, borovička.
Česnek:
- cibule palice vytrvalé rostliny.Chuť a vůně - ostrá až pronikavá chuť i vůně. Použití - saláty, polévky, maso, zelenina, luštěniny, bramborák.
Zázvor:
- oddenek nebo kořen rákosovité rostliny. Chuť a vůně - jemně až ostře palčivá chuť, nasládlá vůně. Použití - asijská kuchyně,pečivo, cukrovinky.
Karí:
- směs mletého pepře, papriky, chilli, zázvoru, koriadru, kardamonu, hřebíčku, nového koření a kurkumy. Chuť a vůně - podle složení mírně až ostře pálivá chuť, specifická exotická vůně. Použití - asijská kuchyně, zejména indická, masité, drůbeží, rybí, rýžové pokrmy.
Chilli papričky:
- feferonky : - luskovité plody různých odrůd pálivých paprik.Chuť a vůně -ostrá chuť, bez zvláštní vůně. Použití - masité nebo zeleninové pokrmy, omáčky.
Paprika mletá:
- sladké nebo pálivé červené paprikové lusky. Chuť a vůně - podle druhu od sladké , polosladké a ostře pálivou chuť, nevýrazné vůně. Použití - omáčky, guláše, masité pokrmy, na sýr a slaninu.
Pepř:
- plody bobule klasu pepřovníku, podle zralosti černý, zelený nebo bílý (loupaný). Chuť a vůně - kořenitě ostrá nebo jemně štiplavá chuť i vůně. Použití - prakticky do všech slaných pokrmů.
Šafrán:
- sušené blizny květu šafránu. Chuť a vůně - palčivá, nahořklá. Použití - polévky, rýžové pokrmy, pečivo.
Vanilka:
- nezralé plody tobolky popínavé orchideje. Chuť a vůně - nasládlá chuť se silnou příjemnou vůní. Použití - zmrzlina, krémy, moučníky, pudinky, cukroví.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama