............................................................Každou kuchařku nejvíc chválí vyjedené talíře..............................

Máslové ozdoby

29. srpna 2007 v 0:54 |  různé rady...
Máslové ozdobyPo přečtení tohoto článku vás už nikdy nenapadne položit při snídani máslo jen tak na talíř ...
Máslo

Máslo je přírodní mléčný výrobek ze smetany. Máslo se může vyrábět buď ze sladké, nebo kyselé smetany. Někdy se máslo dodatečně solí, aby se zvýšila jeho trvanlivost.
Pracovní náčiní
K přípravě ozdob másla existují různé pomůcky.
Kráječ másla je kombinaci více nástrojů. Můžeme jím zhotovovat máslové kuličky, zoubkované máslové plátky nebo máslové hobliny. Rýhovaná máselná prkénka se používají k tvarování máslových kuliček. Lis na máslo se skládá ze dvou částí, válce a pístu. V pístu je vyřezán negativní obraz reliefního vzoru. Pomocí tohoto lisu můžeme zkrášlit malé kousky másla roztomilými reliéfy.
Různými vykrajovacími formičkami můžeme úhledně vykrajovat libovolné tvary z másla pokrájeného asi na 1/2 cm silné plátky.

Krájené ozdoby z másla
Střední část kráječe másla ponoříme do vroucí vody a odkrojíme jí plátek másla.
Ukrojený plátek má na obou stranách zoubkovaný povrch.



Vykrajované ozdoby z másla
Máslo nakrájíme na plátky, a ty vykrajujeme přiměřeně velkými formičkami.Vykrájené tvary pak vložíme do ledové vody.




Máslové kuličky
Kuličkovou část kráječe másla ponoříme do vroucí vody, pevně ho přitiskneme na ne příliš ztuhlé máslo a zároveň jím rovnoměrně otáčíme. Hotové kuličky vkládáme do mísy se studenou vodou a kostkami ledu. Pro různé příležitosti můžeme povrch máslových kuliček upravit mezi dvěma rýhovanými máselnými prkénky, nebo je můžeme obalit v červené mleté paprice, popřípadě v jemně nasekaných bylinkách, nebo v nich neochucené máslo pouze obalit.

Hrozen z máslových kuliček
Na tento hrozen budeme potřebovat 30 až 40 máslových kuliček. Na stopku a listy odkrojíme nožem ponořeným do vroucí vody plátek másla, pomocí odpovídající šablony vykrojíme potřebné tvary a urovnáme na talíř. Hřbetem nože do listu vyryjeme jemné žilkování. Pak uspořádáme buď hladké nebo vroubkované máslové kuličky do tvaru hroznu.
Lisované máslové reliéfy
Zbytky másla po vykrajování můžeme použít buď jako máslo na mazání, nebo je můžeme slisovat lisem na máslo. Lis před upotřebením vložíme na několik minut do studené vody. Vtlačíme do něj měkké máslo a pohybem pístu vytlačujeme reliéfem ozdobné dílky.



Máslové hobliny
S kráječem másla můžeme připravit také rýhované hoblinky. Za tím účelem postavíme 250gramovou kostku másla na dlouhou užší stranu a kráječem plynule táhneme od jednoho konce vrchní strany k druhému. Hotové hobliny vložíme do ledové vody.






Máslová růže
Máslo pokojové teploty utřeme a naplníme do stříkacího sáčku s plochou hubičkou. Asi 10 cm dlouhou štěpovací jehlu zabodneme ouškem do korkové zátky a špičkou do tuhého rozpůleného jablka. Horní stranu zátky obalíme hliníkovou fólii. Nyní začneme stříkat ze sáčku máslo, přičemž zátkou opatrně otáčíme, takže nejdříve vznikne malé poupě. Pak nastříkáme malé vnitřní okvětní plátky, široké 3 až 4 cm, a to tak, že je stříkáme vlnitě s pohybem hubičky směrem vzhůru. Vnější plátky stříkáme poněkud širší a delší.
Aby květy růží byly trochu větší a otevřenější, upravíme je opatrným foukáním shora. Nakonec vložíme růže i s podložkou do chladničky, aby ztuhly.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Jak se vám líbí můj blog??

Výborný
Dobrý
Ujde
Nic moc

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama