............................................................Každou kuchařku nejvíc chválí vyjedené talíře..............................

Sváteční dort

29. srpna 2007 v 0:29 |  Dorty

Sváteční dort

Těsto:6 vajec, 5 lžic vody, 150 g moučkového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, 150 g hrubé mouky, ? balíčku prášku do pečiva, 100 g škrobové moučky, tuk na vymazání a mouka na vysypání dortové formy
Náplň: 2 plátky želatiny, 750 ml smetany ke šlehání, 150 g moučkového cukru, 40 g kakaa, 1 lžíce rumu, 5 lžic brusinkového kompotu
Na ozdobení: mandlové lupínky, kandované třešně, čokoládové hobliny

Postup:

Žloutky utřeme s vodou, polovinou moučkového cukru a vanilinovým cukrem do pěny. Z bílků a zbylé části cukru ušleháme pevný sníh. Spolu s prosetou moukou smíchanou s práškem do pečiva a škrobovou moučkou ho lehce vmícháme do žloutkové pěny. Těstem naplníme tukem vymazanou a moukou vysypanou formu. Vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme. Upečený korpus necháme odpočinout do druhého dne. Poté ho podélně rozkrojíme na tři pláty. Spodní plát potřeme kakaovou šlehačkou, přiklopíme druhým plátem, který potřeme brusinkovou šlehačkou. Přiryjeme třetím plátem. Celý dort potřeme zbývající šlehačkou. Strany dortu ozdobíme mandlovými lupínky. Na celém obvodu dortu vytvoříme cukrářským sáčkem pusinky, do kterých vmáčkneme kandované třešně. Střed dortu vyplníme čokoládovými hoblinkami.
Příprava náplně:Želatinu namočíme do studené vody. Ze smetany promíchané s cukrem ušleháme pevnou šlehačku, do které zamícháme rozpuštěnou želatinu. Pak šlehačku rozdělíme na tři díly - do jednoho lehce zamícháme kakao a rum, do druhého brusinky, třetí část ponecháme neochucenou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Jak se vám líbí můj blog??

Výborný
Dobrý
Ujde
Nic moc

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama