............................................................Každou kuchařku nejvíc chválí vyjedené talíře..............................

Klasický český karbanátek

1. září 2007 v 21:19 |  mleté maso
Suroviny:
  • 1,5 kg mletého masa, nejlépe směs čerstvého masa hovězího (hrudí či bok) a vepřového (plec a bok)
  • 2 cibule, najemno
  • 4 lžíce francouzské nebo plnotučné hořčice
  • 1 lžíce majoránky nejlépe čerstvé nebo sušené
  • 2 vejce
  • 4 lžíce ostrého kečupu
  • 5 stroužků česneku, prolisované
  • strouhanka na zahuštění; nejlépe nadrobený toastový chléb, případně namočený a vyždímaný rohlík)
  • 2 lžičky koření na mleté maso nebo vlastní směs (např. tymián, nové koření, nepálivá paprika nebo rozmarýn, nové koření či oregáno aj.)
  • čerstvé bylinka např. petrželová nať (není nutná)
  • sůl a pepř
  • rostlinný tuk na smažení

  • Příloha: brambory na všechny způsoby, chléb, houska

    Postup přípravy:
    Do velké mísy vložíme mleté maso a rozklepeneme vajíčka, přihodíme nasekanou cibulku, hořčici a směs vybraného koření. Nakonec postupně přisypáváme strouhanku (pozn.: zahušťovat můžeme i vařenou bramborou asi se dvěma lžícemi hladké mouky). Přidáme nadrobno nasekanou petrželovou nať, která velmi zvýrazní barvu i chuť. Směs po prvním zamíchání pořádně ručně hněteme, až získáme hmotu, ze které budeme moci pohodlně tvarovat kuličky; není ani řídká ani moc tuhá. Masovou směs ještě zasyrova ochutnáme, případně dochutíme solí aj. Z uhnětené hmoty vyválíme váleček, rozkrájíme ho na plátky, ze kterých navlhčenýma rukama vytvarujeme placičky. Neděláme je příliš silné, smažením nabudou na objemu.
    Na pánvi rozpálíme olej a jednotlivé placičky do něj položíme tak, aby měly kolem sebe dostatek prostoru. Při každé várce musíme olej znova rozehřát. Usmažené karbanátky vložíme do talíře vyloženého kuchyňským papírovým ubrouskem, které vysají přebytečný olej. České karbanátky jsou např. s bramborovou kaší výborným tradičním obědem. Můžeme si je však užít třeba jen s chlebem a kyselou okurkou.
 


3 lidé ohodnotili tento článek.

Anketa

Jak se vám líbí můj blog??

Výborný
Dobrý
Ujde
Nic moc

Komentáře

1 dfdfdf dfdfdf | 1. června 2012 v 12:16 | Reagovat

Chcípni

2 jarek jarek | E-mail | 1. července 2013 v 20:31 | Reagovat

[1]:kečup a hořčice do klasického českého karbanátku NEPATŔÍ !!!! Souhlasím s lakonickým dfdfdf .

3 kata kata | E-mail | 4. března 2014 v 20:16 | Reagovat

tento blok se mi moc melibi protoze do karbanatku nepatri hortice a hlavne kecup

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.